maandag 25 februari 2008

GroenGroen geeft vooral een associatie met fris en vers, en verder met prilheid en natuurlijkheid. Het is ook de kleur van de hoop en de vrede.
Sinds het ontstaan van de milieubeweging heeft deze de kleur groen als symbool gebruikt. De laatste jaren is dit ook in de naam van politieke partijen terecht gekomen zoals GroenLinks, Groen! of de Groenen. Ook worden producten en processen groen genoemd als ze gunstig zouden zijn voor het milieu: groene stroom, groen gas.
Als liturgische kleur wordt groen gebruikt op zondagen door het jaar na Epifanie en na het feest van de Heilige Drie-eenheid. Het feest van de heilige Drie-eenheid zelf heeft als liturgische kleur wit.
In Nederland gebruiken ook D66 en het CDA de kleur groen.
Groen was ook de politieke kleur van de Christene Volkspartij van de Belgische priester Adolf Daens.
Groen is ook de traditionele kleur van de Islam.
Groen is een van de Pan-Afrikaanse kleuren.
De nationale vlag van Libië is geheel groen van kleur.
Een groene vijfpuntige ster is het symbool van de Esperantobeweging.
Groen als gebruik in een sein betekent rijden. Op deze manier wordt het ook in verkeerslichten gebruikt.
In de scheepvaart is het navigatielicht aan stuurboord groen (bakboord is rood).
Vanwege de mogelijkheden van camouflage wordt groen veel gebruikt in uniformen van soldaten, met name voor de landmacht.
Yoghurt zit meestal in een groene verpakking, in tegenstelling tot melk (blauw) en karnemelk (rood).

Kikkers lijken groen omdat het licht op de blauwe onderlaag reflecteert door een gele bovenlaag, zo wordt het licht als groen gefiltert.

Eén van de moeilijkste aspecten van het realistisch schilderen van een landschap is het gebruik van de juiste kleuren groen. In de werkelijkheid zijn er talloze nuances groen. Om een natuurlijke kleur te bereiken kan feitelijk nooit de verf direct uit de tube gebruikt worden, maar moet altijd met andere kleuren gemengd worden.
Er zijn eindeloos veel soorten groen met ieder hun eigen naam. Klik hieronder op de afbeelding om een aantal voorbeelden te zien.Groen is de in de natuur meest voorkomende kleur. Planten zijn groen doordat zij chlorofyl bevatten.
Groen
Is een neutraliserende kleur. De kleur groen wordt o.a. toegepast bij naturopatische behandeling van bronchitis, hoest, ontstekingen van de gewrichten en zwellingen. Rij alle chronische kwalen af en toe groen instralen. Daarnaast heeft groen een positieve invloed op de behandeling van cystes, oogziekten en suikerziekte. Het ontspant de organen en stimuleert de algehele ontgifting van het lichaam. Groen harmoniseert ons, brengt tevredenheid, rust en ontspanning.

Wie zich groen als lievelingskleur toeëigent, houdt van de natuur en van het leven, van rust en orde. Deze personen zijn meestal opgewekt, spraakzaam, taai, vasthoudend en betrouwbaar. Ze houden van vrijheid, warmte en gezelligheid.Groen hoort bij het getal 4 en is de kleur van het vierde chakra; het Hartchakra
Het vierde chakra bevindt zich in het hartsgebied en staat voor liefde. Het heeft als taak de ontwikkeling van gevoelens van onvoorwaardelijke liefde. Blokkades in dit chakra kunnen tot uitdrukking komen in depressiviteit, weinig plezier in het leven. De eraan verbonden kleur: groen, alsook roze.Links: Key 2 Healing, Green Collage, Kleuren, Quantum Touch Healing, Wikipedia, Groen

Geen opmerkingen: