maandag 14 januari 2008

Kameleon


Hier een detail van de mandala van Saskia.
Kameleons staan bekend om hun vermogen om van kleur te veranderen, ze kunnen dat niet alleen vrij snel maar ook vindt soms een volledige kleuromslag plaats; van heldere kleuren naar donkere kleuren tot bijna zwart. De kleurverandering vindt plaats door de pigmentcellen in de huid te herverdelen, tot de gewenste kleur bereikt is.
Vroeger werd gedacht dat kameleons hun kleuren kunnen aanpassen aan een omgeving die niet lijkt op de natuurlijke habitat, dit is echter niet juist. Kameleons hebben wel een basiskleur waarbij ze niet opvallen in hun natuurlijke leefgebied, maar zouden in een andere omgeving afsteken tegen de achtergrond. De basiskleur hebben ze als ze zich op hun gemak voelen of slapen en als de weersomstandigheden ideaal zijn. De basiskleur lijkt vaak op de omgeving, de boombewonende soorten zijn groen van kleur om niet op te vallen tussen de groene planten terwijl de bodembewonende bladkameleons uit het geslacht Brookesia bruin zijn en lijken op verdorde (bruine) bladeren. Afwijkende weersomstandigheden in de lichtintensiteit, de luchtvochtigheid en de temperatuur hebben ook invloed op de kleur.

Met name als een kameleon opgewonden is of stress ondervindt kan de kleur binnen korte tijd dramatisch veranderen. Een zieke, angstige of boze kameleon kleurt zeer donker tot bijna zwart, soms met felgekleurde vlekjes om vijanden of soortgenoten af te schrikken. Tijdens de paartijd wordt het vermogen om drastisch van kleur te veranderen door de verliefde mannetjes gebruikt om de vrouwtjes verleiden. Vooral de kleuren van zwangere vrouwtjes die dienen om de verliefde mannetjes op afstand houden zijn spectaculair, zo komen heldere gele, blauwe of roze kleuren voor.

Kameleons zijn niet de enige hagedissen die van kleur kunnen veranderen, ook veel gekko's en anolissen en zelfs andere reptielen zoals sommige slangen en schildpadden kunnen hun kleur aanpassen.

kameleon is een symbool voor aanpassingsvermogen, mysterie en geheimen, staat ook voor helderziendheid, aura gevoeligheid en kunnen veranderen.
De foto heb ik zelf genomen in de dierentuin van Washington DC, waar ik samen met mijn zoon Lars was in 2006. Net als bijna alle andere dieren vind ik de kameleon een heel inspirerend dier, het spreekt heel erg tot de verbeelding vind ik. Dus wil je het ventje in levende lijve zien moet je er een reisje tegenaan gooien. Niet echt goedkoop, maar de entree van de dierentuin is dan wel gratis, dat scheelt weer....... De Dierentuin maakt deel uit van de Smithsonian Musea, die allemaal gratis zijn!

Koele kameleon links:
Reptiles Throughout Mythology
de Kameleon Vereniging Nederland
het Kameleondorp
Kameleon in je dromen?
Kameleons in Wikipedia
Chameleon Trade House

Geen opmerkingen: